– Használd az Erőt: Amit a Star Wars taníthat a pénzügyekről –

Tavaly volt 40 éve, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban mozikba került a Csillagok Háborúja. A magyar nézőknek még több, mint két évet kellett várniuk arra, hogy megtudják, mi történt egy messzi-messzi galaxisban. Imádjuk az eredeti trilógiát, ezért szeretnénk 4 pénzügyi leckét megosztani, amit megtanulhattunk Luketól, Leiától, Han Solótól és társaiktól.

star-wars-rpg-1401x788-bf5fde32-b497-4b52-8a6f-45aa36325018png

1. Néha sokba fájhat egy ital (de nem a karodba)

A Csillagok Háborújának egyik jelenetében, Obi-Wan Kenobi, az öreg jedi mester elviszi zöldfülű főhősünket, Luke Skywalkert egy kocsmába, ahol a galaxis leghitványabb söpredéke szokott gyülekezni. Ahogy lenni szokás, a helyi törzsvendégeknek nem igazán tetszik a két karakter megjelenése, és belekötnek az ifjú Skywalkerbe, majd néhány fénykard suhintást követően az egyik kocsmatölteléknek már hiányzik is a karja.

Ha egy kicsit elvonatkoztatunk a fénykard villantásoktól, akkor eszünkbe juthat, hogy egy baráti társaság hatására hajlamosak vagyunk többet költeni egy összejövetel alkalmával. Nyilván „nem hagyjuk ott a karunkat” egy ilyen baráti találkozó után, de egy korábbi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek egyharmada képes a tervezettnél többet költeni azért, hogy ne tűnjenek fukarnak a társaságban.

2. Az előtakarékosság fontos – tervezzünk a jövőre nézve!

Amikor először tűnik fel a két öreg jedi mester, Obi-Wan és Yoda, akkor az egyikőjük egy barlangban, míg a másik egy mocsár mellett lakik. Minden elismerésünk, hogy meglett korukra ily méltósággal viselik a nélkülözést, de adja magát a gondolat, hogy talán jobban is megtervezhették volna nyugdíjas éveiket.

Nekünk sem aszkéta jediként kell leélni a nyugdíjas éveket, ha már aktív keresőkorban elkezdjük a nyugdíjas évek pénzügyi tervezését. Életkortól függetlenül, ha már valaki dolgozik, de még nem kezdett el spórolni a nyugdíjas időkre, akkor mihamarabb célszerű elkezdeni.

3. Az adósság utolér

Mindenki ismeri Han Solot, a galaxis cowboyát, aki a tartozás visszafizetésével mindig csak hitegeti a gengsztervezér Jabbát, mivel mindig közbejön valami halaszthatatlan, például a lázadók segítségére kell sietnie. Ezzel viszont jól ráfázik a zsivány űrcsempész, ugyanis a Birodalom visszavágban csapdába csalják és szénbe fagyasztva szállítják le csigaszerű hitelezőjének.

Fizetési nehézség esetén sosem szabad szőnyeg alá söpörni a problémát, ugyanis a késedelmi kamatok és az egyéb költségek miatt a tartozás folyamatosan és gyorsan felhalmozódhat. Szerencsére a megoldáshoz nincs szükség bonyolult mentőakcióra, ahol verembe zárt szörnnyel kellene megharcolnunk. A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat díjmentes, független tanácsadást nyújt országszerte immár 13 megyeszékhelyen, ahol segítséget kérhetünk fizetési nehézségek kezeléséhez is.

4. A váratlan kiadások komoly problémákat okozhatnak

Számos esetben fordult elő, hogy a Millenium Falconon (vagy Ezeréves Sólymon, kinek melyik tetszik) elromlott valami, ami miatt hőseink majdnem a Birodalom karmai közé kerültek, vagy egy óriási barlangi kukac vacsorái lettek. De miért nem készültek fel előre az ilyen helyzetekre? Talán azért mert Chewbacca a nagy szőrös wookie és R2-D2 az asztrodroid secperc alatt megjavították a hibát.

Han Solohoz hasonlóan mi is gondolhatnánk úgy, hogy némi szerencsével elkrülhetjük a váratlan kiadásokat. Azonban vésztartalékok nélkül minket biztos nem fog kisegíteni egy wookie-asztrodroid páros. Ha már naponta 500 vagy 1000 forintot tudunk spórolni, akkor év végére százezres nagyságrendű tartalékot képezhetünk, ami fedezheti a váratlan kiadásokat.

Szerző: Andy Webb, a cikk eredeti angol verziója a Money Advice Service oldalán jelent meg.