Amit a kezességről mindenkinek tudnia kell

Török-Tóth Kyra írása

Hitelt veszek fel, lennél a kezesem? Gyakran elhangzó mondat ez. Tapasztalatok szerint könnyen megkérjük jó barátainkat, rokonainkat. S tehetjük ezt azért, mert a kezességre a magyar emberek hagyományosan bizalmi gesztusként tekintenek, amellyel segíthetnek a másiknak. Azt viszont, hogy pontosan milyen terhet is vállalnak ezzel, csak kevesen tudják.

Gyakran keresik fel a pénzügyi tanácsadó irodákat kezességgel kapcsolatos kérdéssel – nem véletlenül. Általános tapasztalat, hogy az évek során az emberi kapcsolatok fellazulnak, esetleg meg is romlanak, sokan már rég nem is tartják számon, hogy évekkel ezelőtt elmentek egy akkor jó barátnak, kezesnek. Nem is foglalkoznak az egésszel, így semmit sem tudnak arról, rendben törleszt-e az adós. Az elmúlt évek törvénymódosításainak köszönhetően ma már szerencsére nincs így, hisz a kezest is értesíteni kell, ha a törlesztéssel probléma van, sőt, már az elvállaláskor is részletesen tájékoztatni kell. Az úgynevezett helytállási kötelezettség „plafonját” is meg kell határozni, de – tegyük hozzá gyorsan – még így is rendkívül kedvezőtlen a helyzete.

A kezes kötelességei

A kezes lényegében az összes vagyonával és teljesítő képességével helyt áll az adósért. Ez azt jelenti, hogy az adós fizetési problémái esetén vállalja, hogy fizet helyette. E hatalmas teher mellett jogai szinte eltörpülnek: annyit tehet, hogy követelheti az adóstól, amit befizetett, és hogy időben értesítsék, ha baj van.
A pénzintézetek általában az úgynevezett készfizető kezességet alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy nem kell a bankoknak minden követ megmozgatni az adós teljesítése érdekében, probléma esetén egyből a kezeshez fordulhatnak.tanacsadas1

Több mint gesztus

Számos a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat valamelyikében megforduló ügyfél mesélte, hogy egy kedves barátnak, rokonnak, vagy munkatársnak szerettek volna segíteni azzal, hogy vállalták a kezességet. Ők szinte mind azt gondolták, hogy nyilatkozatuk csak a pozitív hitelbírálathoz kell, és nem voltak annak tudatában, hogy hosszú éveken át kiszolgáltatottá váltak. Előfordult, hogy 5-6 év folyamatos fizetés után dőlt be egy hitel, és a közben már családot alapított kezes minden megtakarítása oda lett, de arra is akadt példa, hogy a hitelre megvásárolt autó törlesztését el sem kezdte az adós, így azt végül teljes egészében a kezesnek kellett kifizetnie.

Terhes örökség

A kezes kötelezettségvállalása az örököseire is tovább szállhat, ami szintén sok baj forrása lehet, mert a kezesség megléte a hagyatéki leltárból sokszor ki sem derül.
A kezességvállalás tehát igen komoly felelősség, és akár évekig Damoklész kardjaként lebeghet felettünk, ezért mielőtt belemennénk, érdemes alaposan utána járni, mit is jelent valójában. Már csak azért is, mert a tapasztalatok szerint az emberi kapcsolatok néha sokkal gyorsabban erodálódnak, mint a szerződések és a törvények betűi.

A cikk a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat támogatásával a Ridikül Magazin március 23-i számában jelent meg.