– Utasbiztosítás nélkül ma már a többség nem utazik. De vajon azt is tudjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket? –

„Ne utazz, ha nincs biztosításod!” – halljuk újra és újra a jó szándékú, de üres frázisnak tűnő felszólítást. De arra mindenképpen jó, hogy hozzá szoktunk: ha utazunk, kötünk utasbiztosítást. De valóban ennyi lenne a történet? Még egy sáp, amit le akarnak húzni rólunk, egy felesleges plusz kiadás, amiből érdemes a legolcsóbbat választani, mint a kötelezőből? Azért ez nem ilyen egyszerű. Könnyen el lehet veszni a kínálat tengerében.

Megszokott dolog, hogy amikor lefoglaljuk egy utazási irodánál az utazásunkat, automatikusan kapunk egy biztosítási ajánlatot is. S az is, hogy ezt elfogadva máris vállon veregethetjük magunkat: tudatos utazó vagyok, ez is kipipálva.
Azért érdemes egy kicsit alaposabban a dolgok mögé nézni, mert a valóság az, hogy a különböző utasbiztosítási csomagok között óriási különbségek lehetnek. Meg lehet találni azt, ami az adott helyzetünkre és körülményeinkre a legtestreszabottabb, csak egy kis időt kell rászánni. Ha baj van és igénybe szeretnénk venni a biztosítás nyújtotta szolgáltatást, akkor jövünk rá, tényleg megérte a rászánt időt.
Az ajánlatok összehasonlítása nem csak a spórolás miatt lehet hasznos. Ilyenkor derülhet ki, hogy az egyik például alig fizet egy keveset a poggyászkár esetén, vagy a másik eleve kizárja a helytállását a terhességgel összefüggő problémák esetére. Aki pedig egyedileg szervezett autós utazáson vesz részt, jobb, ha kétszer is megnézi, mit takar az asszisztenciaszolgáltatás, lesz-e, aki segít neki, ha lerobban egy külföldi sztrádán, negyven fokban, két gyerekkel a hátsó ülésen.
Könnyen belátható tehát, hogy az alapos kiválasztással nem csak pénzt spórolhatunk, de a felhőtlen kikapcsolódásnak is megágyazhatunk
Legalább ennyire fontos repülős utazás esetén a sztornó biztosítás megkötése. Remek fapados ajánlatok vannak, de azért az ilyen utak ára többnyire még mindig közelebb áll egy igényesebb bőrtáskához, mint egy gyorséttermi ebédhez. Vigyázat: az lényeg itt is abban rejlik, milyen estekben fizet a biztosító, és mikor zárja ki a helytállását. Aki nem szereti a kellemetlen meglepetéseket, inkább olvassa el azt a pár mondatot! Meglepő, de ezek a részek viszonylag rövidek, és érthetőek, hamar kiderül, hogy találkozik-e az igényeinkkel.

  • Szerződéskötés előtt gondoljuk át, kérdezzünk rá, vagy nézzünk utána az interneten, hogy
  • a magunkkal vitt vagyontárgyakra van-e fedezet?
  • a célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek és milyen egészségügyi ellátási szint az, amelyet elvárnánk külföldön is (EU-n belül jó, ha van, de nem elég az EU egészségbiztosítási kártya!)
  • Milyen szabadidő tevékenységeket fogunk végezni, és azokra kiterjed-e a biztosítás (kerékpározás, vízi sportok, sziklamászás, motorcsónakos ejtőernyőzés, stb.)
  • Milyen esetekre nem terjed ki, illetve mikor zárja ki a biztosító a helytállását?

A cikk a RIDIKÜL MAGAZIN 2017. május 25-i számában jelent meg a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat támogatásával. Szerző: Török-Tóth Kyra

Akár utasbiztosításokkal, akár bármilyen egyéb pénzügyi szolgáltatással kapcsolatos kérdés vagy panasz esetén díjmentes tanácsadással állnak a fogyasztók rendelkezésére a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei, országszerte.